12 Kasım 2008 Çarşamba

Türkiye'de Terör Meselesi

Yıllar boyu büyük acılar çektiren terör meselesi üzerinde durmak istiyorum. Neden terör musibeti bizim başımıza sarıldı? Neden bize böyle bir şey yapılmak isteniyor? İşte cevabını arayacağımız sorulardan bazıları…
Yıllarca bu konu üzerinde konuşuldu tartışıldı ancak hala kesin bir sonuç bulunamadı. Öncelikle bu terör meselesinin başımıza musallat edilmesinin tarihçesine bakmak lazım..
Bundan 30- 35 yıl öncesine kadar PKK adında bir terör örgütünün adı geçmiyordu ancak onun yerine ASALA denilen ermeni terör örgütü vardı (Ermeni milliyetçiliği yapan bir örgüt.). Çeşitli zamanlarda yurtdışındaki bürokratlarımızı öldürüyor terör eylemlerinde bulunuyor ve aynı şimdi PKK nın verdiği rahatsızlığı veriyordu. Sonra ne oldu 12 Eylül sonrasında bu örgütün adı sanı duyulmaz oldu. Hemen ardından PKK adında bir örgüt kendini
Hissettirmeye başladı. Bu örgütünde sözde amacı ezilen Kürt halkının haklarını geri almak... Ama asıl soru ASALA ya ne oldu bir anda yok oldu, burada dünyanın yaramaz çocuğu Amerika devreye girdi tabi ASALA yi tavsiye edip PKK kadrolarına yerleştirdi. ( bakınız yine aynı oyun bölgesel milliyetçilikle bölücülük ) . Peki, niye bu kadar bize yükleniliyor? O zamanlar İsrail oralarda hareket alanını genişletmek çalışmalarını hızlandırma çabasında idi Amerika ise o bölgeye yayılma düşüncesinde ve de o bölgede güçlü bir Türkiye istenmiyor. (Dikkat ederseniz Turgut Özal dönemine de rast geliyor) bu bölgede güçlü bir Türkiye olduğu zaman Ortadoğu da istediğini yapamayacaklarını en azından beraber ittifak etmeden bişey yapamayacaklarını biliyorlardı. Bunun için bunların başına öyle bir şey saralım ki onla meşgul olsunlar ki bölge ile ilgili stratejik planlar yapamasınlar. Nitekim öyle oldu yıllardır teröre aktarılan para bu ülkenin gelmiş geçmiş borçlarını birkaç kez temizler belini doğrultmasını sağlardı ama millete gidecek olan para dağdaki militanlara bomba olarak düşüyor ( o da dağdaki teröriste mi yoksa dağlara taşlara mı gittiği belli değil ). Ondan da önemlisi yıllardır teröre verilen canlar ve acıları bütün vatandaşlarımızın yüreğine ateş gibi düştü.
Bu terörün bir boyutu idi. Birde o bölgedeki Kürt vatandaşlarımızın durumu var. Yıllarca terörist damgası vurulup eziyet çektirildiler. Ayrım yapıldı. Bu sebepten ve eğitim eksikliği gibi bazı sebeplerden dolayı bölücüler tarafından kandırılıp dağa çıktılar, ellerine silah aldılar. Ve gidip kardeşlerinin soydaşlarının canlarına kıydılar ve hala kıymaya devam ediyorlar. Acaba bu insanlar kazanılamaz mıydı toplum için faydalı bireyler haline getirilemez miydi? İşte asıl eksikliğin sebebi bu. Bu noktada bir çözüm yolu bulunmalı. Mesela oraya da İstanbul'daki gibi İzmir'deki gibi eğitimin aynısı verilebilir. Bu en basit ve en temel olanıdır. Eğer o bölgenin bilgisizliği ortadan kaldırılırsa, o bölgeye siz bizim kardeşimizsiniz anlayışı ve düşüncesi hissettirilirse işte o zaman ne terör ne de bölücülük kalır.
Bunun için terörü sadece silahla bitirebileceğimize inanmıyorum hatta silahla hiçbir şey yapılması mümkün değil diyenlerdenim. Zaten arka planda ABD ve İSRAİL gibi devletler varken silahlı mücadelenin sadece dağa kurşun sıkmaktan başka bir şey olmayacağı ortada. Sen ne kadar mücadele edersen et onlar istemedikçe bu illet yok olmaz.
Ama Yine tekrarlıyorum o insanları biz kazanmalıyız çünkü onları kazanmaktan başka çaremiz yok.

(Bu yazıyı GençUfuk için kaleme alan Avni Babaoğlu Sancaktepe Yenidoğan Çok Programlı Lisesi 4. sınıf öğrencisi)

Hiç yorum yok: