Türkiye'nin 2010 Dünya Kupası Elemelerinde Ermenistan'la aynı gruba düşmesi ile tartışmalar başlamıştı. Ardından Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'nın cumhurbaşkanımıza yapmış olduğu maç daveti ile bu konu iyice tartışma masasına çekilmiş oldu. Gül'ün bu konuda kararını açıkladı ve 6 Eylül'de maçı Erivan'da Serj Sarkisyan ile beraber seyredeceğim dedi. Aslında basit bir maç daveti gibi görüne bu davet ve karar davet eden Ermenistan gidecek olanda Türkiye Cumhurbaşkanı olunca arkasında büyük anlamlar barındırıyor. Ben Abdullah Gül'ü kararı nedeni ile kutluyorum ve sonuna kadar destekliyorum. Bu kararla:
1) Türkiye tüm dünyaya verdiği bir imajı yıkarak dünyada daim düşmanlıkların olmadığını isbat edecek. Hrant Dink suikastı sonrasında dünya kamuoyunda artan bu düşünce yıklımış olacak.
2) Hiçbir sorun küserek, konuşmayarak halledilmez. Doğru bizim Ermenistanla çok ciddi problemlerimiz var. Başta sözde soykırım iddaları olmak üzere, Türkiye'nin toprak bütünlüğünün tanınması ve Azerbaycan vasıtası ile Dağlık Karabağ meselesi. Ama bunların hepsinin aşılması için gerekli tek şey bir araya gelip bu konuları halletmek. Sayın Başbakan Ermenistan eski cumhurbaşkanına bir mektup yazarak 1915 Olayları konusunda ortak bir komisyon kurulmasını önermişti. Bu kararda bu görüşün devamı nitaliğinde düşünülebilir.
3) Azerbaycan'nın çekinceleri elbetteki olcaktır. Zira Hocalı Katliamı başta olmak üzere yapılan pek çok kıyım sonrasında başlayan işgalle ülkenin %20'e yakını hâlâ Ermeni işgali altında. Türkiye bu konuda Azerbaycan'a açık destek veriyor. Burada şu soru önemli. Senelerdir sınır kapımız kapalı olduğu halde bu sorun çözüldü mü? Mink grubu çalışmalarına devam ediyor ama onlarda bir arpa boyu bile yol katedemedi. Bence bu ziyaret uzun vadede Dağlık Karabağ sorununun çözümünede katkı yapacak. Ayrıca Tayyip Erdoğan geçen günlerde Bakü'deydi. Azerbaycan Dışişleri Bakanı geçtiğimiz günlerde Ankara'daydı. Yani Türkiye bu konudaki meramını Azerbaycan'a pek çok yoldan anlattı. Bunun yanında cumhurbaşkanımızın yakın zamanda bir Azerbaycan ziyaretide yapacağı haberler arasında.
4) Gürcistan olayları Türkiye'nin son yıllarda yapmış olduğu pek çok yatırımı baltaladı. Gürcistan Bakü-Tiflis diye başlayan projelerde dayanak, Türkiye'nin Azerbaycan üzerinden ata yurda bağlantı noktası. Ama son olaylar bu düşüncenin değişmesi gerektiğini ortaya koydu. Zira kendi içinde problemli ve Rus baskısı altında ki bir Gürcistan Türkiye'nin büyük projelerinin ortağı olamaz. Burada İran ve Ermenstan ihtimalleri gündeme geliyor. İran'ı batı kabul etmeyeceğinden, tek olasılık Ermenistan.
5) 1915 Olayları Türkiye'yi uluslararası camiada uzun süredir zor durumda bırakıyor. Buna karşılık Türkiye soykırım olarak tanıyan ülkelere karşı boykot uygulaması dışında hiçbir şey yapamadı. Türkiye'nin bir ülke olarak diaspora ile temasa geçemeyeceğinden Ermenistanla oturup bu sorunu çözme dışında bir alternetifimiz yok. Bu sorunla yaşama seçeneğimiz olmadığından bu problemi çözmeliyiz ve bu da ortak tarih komisyonu gibi öneriler ile halledilebilir. Bu şekilde asıl soykırımı kimlerin yaptığı ortaya çıkabilir.
6) Olayın bir de dış desteği var. Bünyesindeki büyük Ermeni nüfusu nedeni ile Amerika senelerdir soykırımı tanıma noktasına geliyor. Bizimde yüreklerimiz ağızımıza geliyor. Amerika ziyaretle başlayacak ilişkiler neticesinde bu sorunun düzeltilebileceği düşüncesinde. Aynı şeyler Avrupa Birliği içinde söz konusu.
Sözün özü sorunlarımızı masada halledebiliriz. Bunun için hiçbir zaman ilişkiye girmekten kormamalı sorunlarımızı tartışmalıyız. Ayrıca bu kadar tartışma arasında millî takımımıza yarınki maçta başarılar dilerim. Abdülkadir SARIBAY (Gazi Üniversitesi Makina Mühendisliği)
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder