21 Ağustos 2008 Perşembe

TRT neden Kürtçe bir kanal açmalıdır?

Yıllardır ülkemizdeki Kürt nüfus kendi dillerinde eğitim almak ve basın hakkına sahip olmak istiyor. Tabii ki ne eğitim hakkı alabildiler ne de basın haklarını. Devler kanalı TRT bu konuda atılım yapmak istiyor ve yaklaşık bir yıldır Kürtçe yayın yapacak bir kanla açacağını söylüyor. TRT yönetiminin bu konuda somut bir adımının olmaması akla bazı soruları getiriyor. Öncelikle böyle bir oluşumun ülkemizde alacağı tepki ve böyle bir kanalın ne kadar etkili olacağı. TRT müdür röportajında bu konuyla ilgili çalışmalarının olduğunu söyledi adam niyetli ve çoğu insanın aksine ben bu fikri sonuna kadar destekliyorum. Çünkü

1)Kurulacak bu kanal yıllardır TC yi Kürtlere baskı yapmakla suçlayana iç ve dış muhalifleri susturacak.

2)İzleyecek Kürtçe bir kanal bulamayan vatandaşlarımız Roj TV ve Kürdistan TV PKK çığırtkanlığını yapan kanallara yönelmek zorunda kalmayacak.

3)TRT nin Kürtçe kanalı yalnızca ülkemizdeki Kürtler tarafından değil ayrıca Ortadoğu, Avrupa ve Amerika gibi dünyanın pek çok yerindeki Kürtler tarafından istenecek.

4)Devlet bu kanalla birlikte derdini daha iyi anlatacak. Artık PKK ve yandaşları “mazlum edebiyatı” yapamayacak.

5)Plana göre kanal 6 farklı Kürt lehçesinde yapılacak. Bu durumda şu gerçekte kabul edilecek ki bölgede yaşayan Kürt nüfus tek bir dile sahip değil. Bu kanalla beraber Kürtçe eğitimin imkânsızlığı da kanıtlanabilir. Çünkü 6 farklı lehçeyi birden eğitim dili ilan edemezsiniz.

6)TRT müdürü kanalı “İstiklal Marşıyla” açacağım diyor. Güzel bir atak olur. Ayrıca unutmamak gerekir ki TRT ele aldığı kültürü mahvetmesiyle ünlüdür. Orta Asya kültüründen tutun da yıllardır yaptığı kültür programıyla her kültürü yanlış tanıtmakta ya da eksik anlatmaktadır. Bu yüzden Türk milliyetçilerinin ya da bu konuda kaygılı olanların endişeleri boşadır.
Semih GÖKATALAY (Ortadoğu Teknik Üniversitesi İktisat)

Hiç yorum yok: